Debriyaj, manuel şanzımanlı araçlarda şanzımanla motor arasındaki kavramayı ayıran ve vites değiştirmeye yarayan önemli bir kısımdır.
Otomatik şanzumanda bu işlem şanzumanın elektronik beyni tarafından kontrol edilir. Temel olarak debriyaj balatası, motordan gelen gücü şanzımana iletir.
Arada bir debriyajın doğru çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için önce araç kısa bir rota üzerinde kullanılarak debriyaj sisteminin ısınması sağlanır. Motor ısındıktan sonra, sabit konumdayken motoru rolantide çalıştırılıp, debriyaja full basılıyken geri vitese takılıp takılmadığı kontrol edilir. Takılabiliyorsa sorun yok demektir. Ayrıca araç rolantide çalışıyorken ve el freni de çekiliyken debriyaja basılı bir şekilde en yüksek vitese atılıp debriyaj bir anda çekilir. Araç durduysa sorun yok demektir. Bu sayede debriyajda kaçırma var mı yok mu o kontrol edilmiş olur.
Debriyajı vites geçişlerinde doğru bir şekilde kullanmazsak baskı balata zarar görür. Özellikle yokuş çıkarken debriyaja çok fazla basmak, vitesleri sırası ile geçmemek ve motor freni kullanmak debriyaja doğal olarak da baskı balatasına zarar verir.
Balatalar ilk periyodik bakımdan itibaren sürüş izlenimleri ile kontrol edilir. Eğer sürüş problemi bulunuyorsa müdahale edilir. Balataların ortalama ömrü ise 60-70 bin kilometre aralığında seyreder.
Şanzıman söküldükten sonra debriyaj seti çıkarılır. Ardından sırayla volan dişlisinin ve şaft contasının da sökülüp durumlarının kontrolü gerekmektedir. Kontrol edilen şaft contası ve volan dişlisi de duruma değiştirilerek veya temizlenerek yerine takılır.
Gülercan oto tamir bakım ve onarım servisimizde alanında uzman ustalarımıza, baskı balata kontrollerini mutlaka yaptırınız. Sizleri de servisimize bekliyoruz.